Jobbos vagy Balos?

A nyitásirány meghatározásánál, álljon szemben a nyílászáróval (ablak, ajtó), hogy a pántok (zsanérok) Önnel szemben legyenek és a pántok elhelyezkedése határozza meg az irányt.

Példa:

Álljon szemben a nyílászáróval (vagy annak helyével) és ha jobbra nyílik, akkor „JOBBOS”, ha balra nyílik, akkor „BALOS”.

2 rétegű vagy 3 rétegű üvegezés?

A régi ablakokhoz képest már a 2 rétegű üvegezéssel készült ablakokkal is jelentős komfort növekedést és energia megtakarítás érhető el, melyet a 3 rétegű üvegezéssel tovább emelhet.

Mikor válasszuk 2 rétegű üveggel?

  • Régi építésű családi házak, társasházak, nyaralók vagy melléképületek felújítása esetén, illetve olyan panelházaknál, ahol nem történt meg és nincs is a közeljövőben tervben a homlokzati szigetelés.

Mikor válasszuk 3 rétegű üveggel?

  • Új építésű családi házak vagy társasházak esetén, illetve olyan felújításoknál, ahol a homlokzati szigetelés is megtörtént vagy tervben van ott elengedhetetlen a 3 rétegű üvegezést választani, hogy megfelelő legyen az épülethez képest az ablakok hőtechnikai értéke.

Mit jelent a szín kívül, szín belül?

A Gealan műanyag ablakoknál lehetőség van arra, hogy a sima felületű fehér ablak helyett faerezetes (Renolit) fóliával rendelje. Rendelhető csak kívül színezve vagy kívül-belül színezve is.

A speciális gyártásnak köszönhetően rendkívül strapabíró, nem igényel karbantartást, időjárásálló és UV álló, így nem kell tartani attól, hogy a fólia idővel leválna.

Alkalmas a klasszikus építésű házak felújításához és a modern megjelenést is biztosítani a fa valamennyi pozitív tulajdonságával.

Alap Renolit színek:

Antracit szürke
(fa mintázat)

Aranytölgy
(fa mintázat)

Dió
(fa mintázat)

Mahagóni
(fa mintázat)

Az "Ug", az "Uw" és az "Uf" érték.

Az üveg hőátbocsátási értéke - Ug érték

Az alacsony érték a jó. Ha lágyfémmel vonják be az üveget, 1,4 W/m2K a hővesztesége, ha argonnal, 1,0-1,1 közötti. Ez már teljesen megfelelő, azaz nagyon jó érték! Vannak alacsonyabb hőveszteségű, három rétegű üvegek is. Ezekben például 3 db 4 mm-es síküveg, és 2 légrés kombinációja szerepel.

A 0,5-ös érték elérésére is képesek a 44, vagy 48 mm vastag szilikon üvegközti távtartóval (meleg peremmel) ellátott, kétoldali lágy bevonattal kombinált üvegek.

Emiatt ajánlott megfontolni a minimum kétrétegű, fokozott hőszigetelő képességekkel ellátott üvegek beszerzését, vagy az erre való cserét. Új építésű házaknál inkább már a háromrétegű, meleg peremes üvegezést javasoljuk, hiszen ezeknél sok az egybefüggő üvegfelület.

Hőátbocsátási tényező - Uw érték

Minél kisebb az érték, annál jobb a szigetelés. 7/2006 TNM rendelet szerint értéke új építésű lakások esetén nem haladhatja meg az 1,6-ot. Akkor jár jól, ha ennél kisebb Uw számú ablakot választ. Az Uw érték figyelembe veszi az üvegfelület (Ug), és tokfelület (Uf) nagyságát, valójában ezek szorzata az Uw érték. Fontos tényező az üvegperem (Ψ) hőátbocsátása, és a tok éle is. Mivel az üvegnek jobbak a hőtechnikai számai, mint a toknak, ezért egy nagyobb üvegfelület esetében javul az Uw érték.

Az ablakkeret hőátbocsátási tényezője - Uf érték

Ez az ablak tokrendszerének minőségi mutatója. Minél kisebb a szám, annál jobb a hőszigetelés. Értékét befolyásolja a profil mélysége, azaz a vastagsága. A hőátbocsátás csökkenésében szerepet kap a légkamraszám, az acélmerevítés, a tok és ablakszárny külső és belső falvastagsága, a töltőgumi helyes elhelyezése, és annak minősége.

A meleg-perem (TGI) távtartó.

Az alumínium távtartó

Az ablaküvegek hőszigetelés szempontjából leggyengébb pontja a két üveglap között található alumínium távtartó. Az alumínium távtartó jó hővezető, ezáltal lerontja a hőszigetelt üveg szigetelő képességét, hőhídat képez a két üveglap között és az ablaküveg szélein gyakran páralecsapódást tapasztalhatunk, amely előbb-utóbb penészedéshez vezet. Mivel az új ablakoknál a hőszigetelés a legfontosabb cél, ezért a hőhíd kialakulásának megelőzése érdekében az alumínium távtartók használata egyre jobban háttérbe szorul.

Páralecsapódás ellen

A "meleg-perem" (TGI - Thermal Glass Insulation) távtartó technológia további lehetőséget kínál a hőszigetelő képesség javítására, az Uw-érték csökkentésére, és a páralecsapódás veszélyének csökkentésére. Ezzel javítja a higiéniát, melynek eredménye egy egészséges, működő belső klíma. Az ablakok és homlokzatok számított hőátadási tényezője (Uw) egyértelműen igazolja, hogy a műanyag távtartó kedvezőbb mutatókkal, értékekkel rendelkezik, mint az alumínium.

Alacsony hőleadás

  • A meleg-peremes üvegezés kétrétegű üvegeknél és háromrétegű üvegezés esetén is egyaránt alkalmazható!

  • A jobb hőszigetelés miatt magasabb a felületi hőmérséklet a szoba felőli üvegen, ezzel nagy mértékben csökkenthető a páralecsapódás, és a káros penészképződés.

  • Tovább javítható a teljes ablakszerkezet hőátadási értéke, az Uw érték.

  • A meleg-peremes távtartó alkalmazásával további jelentős energiamegtakarítást érhetünk el, és a helyiségek klímája is tovább javítható.