Alumínium, Műanyag ablak

A távtartó anyagának fontossága

tavtarto-anyaganak-fontossaga-ablakbazis

A távtartó anyagának fontossága

Sokan nem tudják, de olykor a legapróbb részletekben bukható el a megfelelő hőszigeteléssel bíró ablak kiválasztása. A műanyag ablak előnyei már nem kérdésesek, de mi van a távtartókkal? Ott mire fontos figyelni?

Egyáltalán mi is az a távtartó?

A műanyag ablakokat általában kétrétegű üveggel építik. Minden kétrétegű üveg alumínium távtartót kap. Az alumínium távtartóban extrudált páramentesítő anyag található (általában az egyik függőleges és az egyik vízszintes szárában). Ezek segítenek az üveg közti pára mentesítésében.

Alumínium vagy műanyag legyen?

Az ablaküvegek hőszigetelés szempontjából leggyengébb pontja a két üveglap között található alumínium távtartó. Az alumínium távtartó jó hővezető, így jól vezeti át az egyik üvegfelületről a másikra a hideg vagy a meleg levegőt. Emiatt az ablak belső üvege képes gyorsabban áthűlni és a belső pára könnyebben megtalálja ezt a kihűlt felületet, majd kicsapódik rajta. Ez előbb-utóbb penészedéshez vezethet.

A penészedés mellett probléma még, hogy lerontja a hőszigetelt üveg, szigetelő képességét. Az alumínium távtartó mellett a hő jelentős része is távozhat.

Mivel az új ablakoknál a hőszigetelés a legfontosabb cél, ezért a hőhíd kialakulásának megelőzése érdekében az alumínium távtartók használata egyre jobban háttérbe szorul.

A „meleg-perem” (TGI – Thermal Glass Insulation) távtartó technológia további lehetőséget kínál a hőszigetelő̋ képesség javítására, az Uw-érték csökkentésére, és a páralecsapódás veszélyének csökkentésére. Ezzel javítja a higiéniát, melynek eredménye egy egészséges, működő belső klíma. Az ablakok és homlokzatok számított hőátadási tényezője (Uw) egyértelműen igazolja, hogy a műanyag távtartó kedvezőbb mutatókkal, értékekkel rendelkezik, mint az alumínium.

forrás: kommerlingnyilaszaro.hu

Kapcsolódó cikkek