Lakásfelújítás, Támogatás

Kérdések és válaszok az Otthonfelújítási támogatással kapcsolatban

otthonfelujitasi-tamogatas-ablakbazis-5

A 2021. január 1-jétől igénybe vehető Otthonfelújítási támogatással kapcsolatban számos kérdés merült fel, amit szeretnénk most ebben a cikkben megválaszolni. Ezzel is segítve a tájékozódást, és hogy miként használható fel a támogatás.

Cikkünkben részletesen kifejtünk számos fontos kérdést, többek között a jogszabályban szereplő időpontokkal, a számlák tartalmi elemeivel és az elfogadott fizetési lehetőségekkel kapcsolatban.

otthonfelujitasi-tamogatas-ablakbazis

Fontos időpontok, amiket jó észben tartani

Számos kérdés felmerült azzal kapcsolatban, hogy a kiállított számlákat mikortól gyűjthetik a támogatást igénylők, valamint, hogy ha a felújítás folyamata részletekben zajlik, akkor mikor kell benyújtani az igénylést és a hozzá tartozó számlákat. Most szemléltetésképpen ezen kérdések tisztázására két nagyon gyakori példát hoztunk, íme:

Elszámolhatóak-e a 2021. január elseje előtt vásárolt termékekről, alapanyagokról kiállított számlák?

Nem, a 2021 első napját megelőző anyagbeszerzés nem számolható el az igény leadásakor, még abban az esetben sem, ha a beszerelés/felújítás a jogszabályban hatályos időpontban vagy azután veszi kezdetét.

Kivitelezhető-e több részletben a felújítás? Mikor kell benyújtani a számlákat?

Az otthonfelújítás folyamatai természetesen több ütemben is megvalósulhatnak. A felújítási folyamat időtartamára és több kivitelezővel kötött szerződések mennyiségét a törvény nem korlátozza. Így akár több munkafolyamatot, több vállalkozóval is kivitelezhet. A felújítás során összegyűjtött számlákat az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül nyújtható be igény a támogatásra.

Vagyis nagyon fontos, hogy a 2021 előtt kiállított számlák egyike sem vonható be a támogatáshoz csatolt számlák közé, csakis a 2021. január 1-jén vagy ezen nap után dátumozott anyag- és munkadíjról szóló számlákra igényelhető a támogatás. Több részletben történő felújítás esetén pedig az utolsó munkálatok kifizetését követő dátumától számított 60 napon belül lehet leadni az igényt a támogatás felvételéhez.

otthonfelujitasi-tamogatas-ablakbazis-2

Számla, számla, számla

A támogatás alappillérét képző számlákra tanácsos nagyon alaposan odafigyelni, hiszen ezen áll vagy bukik az egész igénylés. Nagyon sok kisebb-nagyobb részlete kell odafigyelni a számla kiállítására, tartalmára és dátumozására vonatkozóan is. Ebben a részben tisztázzuk, hogy minek az elszámolásáról nyújtható be számla és hogyan, valamint, hogy mi is pontosan a követelt fele-fele arány a benyújtott számláknál. Kezdjük először az arányok tisztázásával:

Igényelhető-e a támogatás kizárólag anyag- valamint termékköltségről szóló számlák benyújtásával is?

Nem, a támogatás csakis fele-fele arányban megoszló számlákkal adható le. Kizárólag anyag- és/vagy termékköltséget igazoló számlával nem vehető fel a támogatás.

Mit jelent pontosan a 50% anyagdíj-50% munkadíj arány?

A támogatás teljes összegének fele az anyagdíjból, míg fele a munkadíjból kell, hogy származzon. Már az igényléskor leadott számlákat úgy kell összeállítani, hogy azokat elosztva, azonos arányban szerepeljen az anyag- és munkadíj. Ez természetesen nem az egyes számlákra, hanem a támogatáson belüli összes számlára összegezve vonatkozik.

Mennyire legyen részletes az anyagszámla?

A felújításhoz felhasznált anyagokat és termékeket részletezheti a számlán felsorolva, vagy ahhoz külön csatoltan is. Fontos, hogy az anyagdíj és a vállalkozói munkadíj ne egy összegben, hanem külön számlákon vagy egy számlán belül külön pontokban szerepeljenek.

A szállítási díj anyagdíjnak vagy munkadíjnak minősül? Vagy egyiknek sem?

Amennyiben anyagvásárlás esetén a számla a szállítási díjat is tartalmazz, akkor anyagköltségként írható le. Külön számlán szereplő szállítási díjra azonban nem vehető igénybe a támogatás.

Fontos: Minden számla vagy a hozzájuk csatolt kiegészítés legyen minél részletesebb. Nem minősül elutasítottnak az az igénylés, amelynél a csatolt számlákon az anyag- és munkadíj egy számlán szerepel, a kitétel csupán annyi, hogy jól elkülöníthető legyen a két összeg. Amennyiben például nyílászáróit webshopunkon keresztül rendeli meg, a kiszállítási díjunkról is tudunk Önnek számlát biztosítani, melyet anyagköltségként leírhat az igénylés során.

otthonfelujitasi-tamogatas-ablakbazis-3

Hogyan és mivel fizethetők ki a számlák?

Fontos kérdés, hogy napjaink számos fizetési módja közül melyek elfogadhatóak az igényléshez csatolt számlák kifizetéséhez. Ehhez kapcsolódóan lényeges azzal is tisztában lenni, hogy csak az igénylő vagy más személy is kiegyenlítheti-e a számla végösszegét ahhoz, hogy a későbbiekben a támogatás érvényes legyen.

Fizethetek olyan bankkártyával, amely nem a saját nevemre szól? Milyen dokumentumokat kell ebben az esetben csatolni?

Igen, lehetséges ez a fizetési mód is, ezt a támogatást kiadó nem vizsgálja. A számlán kívül más dokumentum csatolására nincs szükség.

Átutalás esetében csakis az igénylő lehet a fizető fél?

Nem, csakúgy, mint a fent említett bankkártya esetében, bárki lehet a fizető fél.

Ha előleget fizetek, akkor az erről szóló számlát is szükséges csatolni?

Előleg fizetése esetén elegendő a végszámlát benyújtani a kérelem során, azonban az előleg kifizetést igazoló dokumentumot ebben az esetben is mellékelni kell. Továbbá, abban az esetben, ha az előleg kifizetése 2021. január 1-je előtt megtörtént, akkor ennek az összege a támogatás során nem vehető figyelembe.

Akár bankkártyás, akár átutalásos vagy készpénzes fizetési módot választ a leglényegesebb elem még mindig a számla lesz és hogy annak kiegyenlítése megtörtént. Webshopunkon keresztül rendelve nálunk is kedvére választhat a fizetési módok közül a számlát pedig a kifizetés megtörténte után hamarosan megküldjük Önnek és már azonnal helyezheti is bele az igénybevételhez összeállított dokumentumok közé.

Reméljük hasznosnak találta cikkünket és az otthonfelújítási támogatás igénybevételét övező számos kérdőjelet tudtuk tisztázni Önnek. A továbbiakban pedig kellemes felújítást kívánunk Önnek!

(Forrás: Államkincstár)

Kapcsolódó cikkek