CSOK +

2024. január 1-jétől átalakul a lakástámogatási rendszer

A változások értelmezéséhez összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy segítsünk eligazodni az új információk útvesztőjében.
Kinek éri meg? Milyen ingatlanra fordítható? Milyen feltételek szükségesek az igényléshez? Megfelelő a jövedelem? Megfelelő az ingatlan?
A feltételek összetettek, ezért mielőtt ingatlant vásárolna vagy építkezne, kérje szakértő segítségét!

Díjmentes szolgáltatás, amely bankfüggetlen, gyors ügyintézést biztosít!
https://bankmonitor.hu/szakertok/volfingerne-edvy-katalin/

A CSOK Plusz egy lakáscélú, államilag támogatott kölcsön, amelyet a gyermeket vállaló házaspárok igényelhetnek. A hitelösszeg maximum 50 millió forint lehet, amelynek a kamata fix, maximum 3 % lehet. Itt fontos kiemelni, hogy ez egy hitel, ami akkor válik támogatássá, ha a vállalt gyermekek a vállalási időn belül megszületnek. A gyermekek megszületésével a tartozás összegének elengedése jelentős mértékű.
2024. január 1-jétől megszűnik a CSOK.
2024.január 1-jétől a CSOK Plusz, valamint a preferált kistelepüléseken elérhető Falusi CSOK lesz elérhető. A Falusi CSOK kombinálható lesz a CSOK Plusszal.
Milyen célra vehető igénybe?
A támogatott hitelt használt, vagy új lakásvásárlásra, építkezésre, meglévő ingatlan bővítésére, lakásvásárlással egy időben kezdeményezett bővítésre lehet felhasználni. Felújításra, korszerűsítésre, telekvásárlásra nem használható fel a CSOK Plusz.
Mennyi a felvehető támogatott hitel összeg és a tartozás elengedés?
A felvehető hitel összege a gyermekek számától függ. Gyermekvállalás nélkül nem jár kedvezményes kölcsön.
A 2024. január 1. és 2024. március 31. között benyújtott kölcsönkérelmek esetében az e rendelet hatálybalépését követően, de a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően megszületett gyermeket, valamint ezen időszakban gyámhatósági határozattal engedélyezett örökbefogadás keretében örökbefogadott gyermeket is vállalt gyermekként kell figyelembe venni a kölcsön tekintetében.”
Március végéig lesz egy átmeneti időszak: 2023.03.31-ig beadható a hitelkérelem úgy, hogy 2024. január 1-jét követően született, örökbefogadott babák vállalt gyermeknek minősüljenek. Ez egyben azt is jelenti, hogy további gyermek vállalása nélkül is megkaphatják a házaspárok a hitelt. Illetve a futamidő alatt érkező újabb gyermeknél már járhat számukra a gyermekvállalási támogatás, azaz 10 millió forinttal csökken a fennálló tőketartozásuk.
• egy vállalt gyermek esetén a maximálisan felvehető hitelösszeg 15 millió Ft
• két vállalt gyermek esetén a maximálisan felvehető hitelösszeg 30 millió Ft
• három vállalt gyermek esetén a maximálisan felvehető hitelösszeg 50 millió Ft
Tartozás elengedés mértéke:
• A második gyermek születésétől kezdve minden gyermek születésekor elengednek 10-10 millió forintot.
Az maximálisan igényelhető kölcsön összegébe a meglévő és vállalt gyermekek száma összeadódik, de a tartozás elengedésébe csak a futamidő alatt született gyermekek számítanak. Abban az esetben, ha a házaspárnak már van egy meglévő gyermeke és egyet vállal pluszban, akkor igényelheti a 30 millió Ft-os hitelösszeget, de a 10 millió forint elengedésére nem jogosult.
A hitel részletei:
• A hitel futamideje 10- 25 év, a futamidő első évében az igénylőknek csak kamatot kell fizetnie, tőkét nem. Ez nem opcionális. Az első évben kevesebb lesz a törlesztőrészlet, a második évtől fizeti a tőkét és a kamatot is.
• A hitel kamata maximum 3%. Itt fontos megjegyezni, hogy nem 3%-ban határozták meg a kamatot, hanem maximum 3%-ban. Ez lehetőséget ad a bankoknak arra, hogy akár a 3% kamat alatt határozzák meg a kamatot. Ennek hatására versenyhelyzet alakulhat ki a bankok között, mivel az ügyfél maximum 3%-os kamatot fizet, de a bank kamattámogatást kap az államtól.
• Amennyiben a hitelfelvevők valamilyen szabályt sértenek, az addig kapott kamattámogatást vissza kell fizetni a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt értékének megfelelő büntető kamattal együtt.

• A tartozás elengedés:
A futamidő alatt megszületett második gyermektől kezdve 10-10 millió Ft (az igénylés előtt meglévő gyermekek nem számítanak). Nem kombinálható a jelenleg is érvényben lévő 2. gyermek utáni 1 millió forint, harmadik után 4 millió forint, és minden további gyermek utáni 1-1 millió forint elengedéssel.

Igénylés feltételei összefoglalva:
• Kizárólag házaspárok igényelhetik. Egyedülállók, élettársak nem jogosultak.
• A házaspár hölgy tagjának életkora nem lehet magasabb, mint 41 év. 2025. december 31-ig egy átmeneti időszakban, akkor is igényelheti a hitelt a házaspár, ha a feleség betöltötte a 41 évet, de legalább 12 hetes terhességet igazol.
• Legalább egy gyermeket vállalni kell a házaspárnak.
• Büntetlen előéletűnek kell lenni mindkét félnek!
• Köztartozás mentesnek kell lenni mindkét félnek (nem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozás)
• Minimum 2 éves folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkezni legalább az egyik félnek. Legfeljebb 30 napos megszakítás fogadható el, de ezek a szünetek nem számítanak bele a 2 éves TB jogviszonyba. A megszakítás miatt hosszabb TB jogviszonyt kell igazolni. Az igazolandó 2 éves időszak utolsó igénylést megelőző 180 napjának igazolása szigorúbb.
• Hitelképesnek kell lenni! A hitelben mindkét támogatott fél (férj, feleség) kötelező szereplő, más személy nem vonható be az ügyletbe. Az igényelt hitelösszeg pozitív elbírálásához megfelelő ingatlan és jövedelem szükséges!
• Az ingatlan vételára első lakás vásárlása esetén maximum 80 millió forint, nem első lakás vásárlásánál maximum 150 millió forint lehet. ( Első lakásnak a közös ingatlan számít, ha együttesen már tulajdonosai vagy tulajdonosai voltak magyarországi ingatlannak, a külön- külön tulajdon nem számít bele a számításba). Ha nem minősül első lakásnak a CSOK Plusszal érintett ingatlan, akkor a meglévő ingatlan, vagy a két éven belül eladott ingatlan értékét/ eladási árát meg kell haladnia az új ingatlan vételárának. Könnyítés a nem első közös lakásukat vásárlóknak: A CSOK pluszból vásárolt lakás vételárának a rájuk eső tulajdoni hányad értékét kell meghaladnia. Pl.: ha a házaspárnak korábban együttesen 50% tulajdoni hányada volt egy ingatlanban, akkor a CSOK Pluszból vásárolt ingatlannak ( lakásnak, háznak) elég a tulajdoni hányaduk értékét/ árát átlépnie.
Az ingatlan értéke – az értékbecslő által meghatározott – forgalmi érték legfeljebb 20%-kal térhet el a vételártól.
• Ingatlan alapterületére vonatkozó minimális előírás:

Lakásnál: egy gyermek esetén minimum 40 m2
két gyermek esetén minimum 50 m2
három vagy több gyermek min. 60 m2 hasznos alapterület.

Önálló lakóháznál:
egy gyermek esetén minimum 70 m2
két gyermek esetén minimum 80 m2
három vagy több gyermek min. 90 m2 hasznos alapterület.

Alapterület vizsgálatánál a meglévő és vállalt gyermekek számát együttesen kell figyelembe venni.
• Lakás, ház vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül be kell adni az igénylést.
• Gyermek az igénylők vér szerinti és örökbefogadott gyermekei, azon gyermekek, akik az igényléskor nem töltötték be a 25. életévüket. (kivéve, ha a gyermek megváltozott munkaképességű). Gyermeknek minősül a magzat is (12 hetet betöltött magzat). Az igényléskor meglévő magzat nem minősül megszületettnek, vele teljesíthető a gyermekvállalás.
Gyermekvállalási határidők, egy gyermeknél 4 év, két gyermeknél 8 év, három gyermeknél 10 év.
Gyermektelen pár legfeljebb 3 gyermeket vállalhat, egy meglévő gyermek esetén legfeljebb 2, kettő meglévő gyermekkel rendelkező házaspár legfeljebb 1 gyermeket vállalhat.
• Az ingatlan eladója, építője nem lehet az igénylő közeli hozzátartozója. Céges eladó, kivitelező esetén nem lehet az igénylő, vagy annak hozzátartozója tulajdonos a cégben.

• Illetékmentesség:
A csok plusz rendelet mellett a Magyar Közlönyben megjelent az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása is, ami alapján a vételár 80 millió forintot meghaladó része után kell majd csak az alapesetben 4 százalékos illetéket megfizetni. Pl. 100 millió vételár esetén az illetéket 20 millió forint után kell megfizetni 800 ezer forintot, (ami 100M vételár esetén 4M Ft lenne) Fontos ugyanakkor, hogy a Falusi csok felhasználásával vásárolt lakások után értékhatártól függetlenül továbbra sem kell illetéket fizetni. Az új szabályok szerint az elengedett illetéket vissza kell fizetni abban az esetben, ha megsérti a pár a jogszabályt, és emiatt vissza kell fizetniük a Falusi csok-ot, vagy a Csok pluszhoz kapott kamattámogatást. Az illetéket nem kell visszafizetni abban az esetben, ha gyermekvállalás után jár a kedvezmény, de a baba a házaspár egészségi állapota miatt nem teljesülhet.
A CSOK Plusz sok családnak nyújt jelentős mértékű támogatást.

A személyre szóló tájékoztatás és a hitel ügyintézés díjmentes, de előzetes egyeztetés szükséges!

  • +36 20 933 6161